poniedziałek, 5 września 2011

Pieczony kurczak na niedzielny obiad

To bardzo częste danie w moim domu, mój mąż uwielbia pieczonego kurczaka, z zwłaszcza kiedy ma dobrze przypieczoną skórkę. Przyznam, że i ja nikomu nie oddaje mojej skórki.
Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie licząc samego czasu pieczenia.
Kiedy przygotowuje kurczaka w ten sposób to zawsze wrzucam razem do brytfanki pokrojone ziemniaczki i przypiekam razem z kurczakiem... Palce lizać!


Składniki (2 porcje):

- 2 ćwiartki z kurczaka
- przyprawy do kurczaka lub marynata do kurczaka (można stworzyć własną mieszkankę przypraw np z: soli, papryki czerwonej słodkiej i ostrej, czosnku, gorczycy, majeranku, lubczyku itp.)
- 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ćwiartki mięsa podzielić na dwie części i opłukać pod zimna wodą, następnie poczekać aż obeschnie. Do małej miski wrzucić wszystkie przyprawy, dodać odrobinę oleju wymieszać i natrzeć kurczaka. Można to zrobić dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki, ale jak nie ma czasu to i bez tego będzie pyszny.
Gotowego kurczaka układamy w blaszce / naczyniu żaroodpornym i ja dolewam troszkę wody, żeby podczas pieczenia wytworzył się sosik/wywar. Wstawiamy do nagrzanego (180 °C) piekarnika i pieczemy do 1,5 godziny. Po 30 minutach od wstawienia kurczaka dodaje do niego pokrojone w półksiężyce ziemniaczki, opróczone odrobiną soli i lubczykiem.
Upieczonego kurczaczka można podawać z mizerią. Smaczego :)     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz