Inaczej bo:
- zamiast mięsa wołowego jest z mięsa wieprzowego (można również drobiowe nr. piersi z kurczaka)
- nie ma papryki
- jest cukinia i pieczarki
Ale jest pyszny. Podawać go można do chleba, ziemniaków, klusek śląskich, kopytek, ryżu, albo tak jak u mnie dziś z kaszą gryczaną.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (może być z szynki lub gulaszowe)
- 1 mała cukinia
- 8-10 sztuk pieczarek
- 1 cebula
- kilka gałązek koperku
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki maki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso opłukać i poczekać aż osiąknie z wody. Pokroić w kostkę ok. 2-3 cm. Podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Jeżeli chcecie, żeby cukinia nie rozgotowała się w czasie duszenia, należy dodać ją dopiero 15 minut przed końcem gotowania. Wrzucić 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela, 1 łyżkę majeranku, pieprz. Na patelni podsmażyć osobno pieczarki - pokrojone w ćwiartki i cebulę - pokrojoną w piórka. Podsmażone pieczarki i cebulę wrzucić razem z ketchupem do garnka. Dusić ok. 1 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, należy dodać do niego śmietanę połączoną z mąką i odrobiną zimnej wody. Posolić. A na sam koniec koperek. Efekt końcowy na zdjęciu poniżej. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz