wtorek, 25 października 2011

Cisteczka francuskie z budyniem

Pomysł na nadziewanie ciasta francuskiego z budyniem podpatrzyłam u moich sąsiadów :) Teraz stosuje to często we własnym domku. Nie ma w tym przepisie nic nadzwyczajnego, to bardzo prosty, szybki sposób na przygotowanie pysznych słodkości. Na prawdę polecam, zwłaszcza jeśli mamy mało czasu na przygotowanie poczęstunku.


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- budyń czekoladowy lub waniliowy
- 450 ml mleka do budyniu
- jajko
- cukier

Przygotowanie:

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 450 ml mleka. Budyń ostudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty ok. 4 cm. Na jeden kwadracik nałożyć wystudzony budyń, a następnym kwadratem przykryć i zalepić dokładnie każdy bok. Wszystkie ciasteczka poukładać na blachę, a następnie wierzch każdego posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną cukru. Piec przez 15-20 min w nagrzanym do 220' C. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz