Sezon na grilla skończył się dość niedawno, a ja już tęsknie za tymi pysznościami. Dlatego postanowiłam zrobić szaszłyki, ale zamiast grilla do ich upieczenia użyłam piekarnika. Może nie było czuć zapachu tłuszczu skapującego na rozgrzane węgle, ale ich smak był równie pyszny.
Składniki na (5 szaszłyków):
- pierś z kurczaka
- 1 papryka i/lub jedna mała cukinia
- 2 małe cebule
- kilka plastrów boczku surowego wędzonego
- marynata: 1/3 szkl oleju, 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki chili w proszku
- oregano, bazylia do obsypania szaszłyków przed pieczeniem lub przyprawa do grilla
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z podanych składników. Wcześniej umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić na kawałki ok. 2-3 cm i przełożyć do marynaty. Wstawić do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie pokroić paprykę i boczek w niewielkie, ok. 3-4 cm kawałki, cebulę i ewentualnie cukinie w krążki. Tak przygotowane składniki nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Na koniec obsypać przyprawami. Piec ok. 30 min w temp. 200`C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz